Jak powinna wyglądać pierwsza pomoc przy kontuzji.
Podczas rozgrzewki zlapał mnie skórcz łydki, ból był tak potworny że spadłem calym ciężarem na ziemię.
Nie mogłem zrobić kroku , w pierwszej chwili myślałem że zerwałem ścięgno , próbowałem rozmasować , potem rozchodzić.
Każdy krok sprawiał ból. Przerwałem trening. Dobrze że byłem autem. W domu zrobiłem masaż zimnym kompresem. Uzupełniłem magnez.
Jak powinna wyglądać pierwsza pomoc przy kontuzji
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Skurcz to nie jest kontuzja i nawet do końca nie wiadomo, skąd się bierze. W każdym przechodzi po krótkim czasie, po rozmasowaniu lub bez. Jesteś pewien, że to był skurcz?
-
- Zaprawiony W Bojach
skurcz to nie jest żadna kontuzja, to jest pewna reakcja organizmu. Ja np. bez problemu jestem w stanie sam wywołać skurcz na zawołanie w stopie lub udzie, odpowiednio ustawiając te części ciała 
Ze skurczem nic nie zrobisz - trzeba go przeczekać i tyle.

Ze skurczem nic nie zrobisz - trzeba go przeczekać i tyle.
-
- Wyga
Witam. Prawidłowe nazewnictwo w tym przypadku to kurcz mięśnia. Skurcz to fizjologia!
Najnowsza teoria jest taka, że kurcze spowodowane są przeciążaniem układu nerwowego (zmęczony mięsień przekazuje niewłaściwą informację aferentną do kory mózgowej).
Co do postępowania przy urazach to najważniejsza jest zadsada RICE (Rest Ice Compress Elevation).
Najnowsza teoria jest taka, że kurcze spowodowane są przeciążaniem układu nerwowego (zmęczony mięsień przekazuje niewłaściwą informację aferentną do kory mózgowej).
Co do postępowania przy urazach to najważniejsza jest zadsada RICE (Rest Ice Compress Elevation).
-
- Wyga
Do końca nie byłem przekonany czy skurcz czy kontuzja . Wyglądało to bardzo poważnie . Nie umiałem zrobić kroku .Platini76 pisze: Jesteś pewien, że to był skurcz?
Łydka przybrała dziwny kształt . Kuśtykałem tak szukając miejsca by usiąść i rozmasować nogę . Minutnik odmierzył 10 min ból nie ustępował , dopiero po 2 godzinach było trochę lepiej. Dużą ulgę przyniusł masaż najpierw zimnym kompresem potem zamrożoną butelką .
Skurcze mięśni - co należy robić źródło http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,1118 ... iesni.html
"Ostry skurcz charakteryzuje się nagłym, gwałtownym bólem w mięśniu, który napina się i staje sztywny. Ból pojawia się samoistnie i trwa bardzo krótko. Aby rozciągnąć bolącą część, należy wykonać kilka prostych ruchów.
Zalecane działanie w następujących sytuacjach:
skurcz ręki: ująć bolący palec, trzymając go prosto, a następnie wygiąć do tyłu, robiąc opuszkami dźwignię;
skurcz uda: usadzić daną osobę na ziemi; jedną ręką unieść nogę, ujmując ją za piętę, a drugą ręką przycisnąć kolano i masować udo;
skurcz łydki: trzymać nogę wyprostowaną; ująć stopę i ugiąć ją w kierunku kolana;
skurcz stopy: ująć palce stopy i rozprostować je; oprzeć stopę na ziemi i pomóc osobie zrobić dźwignię w taki sposób, aby podnosiła się na kości piętowej;
skurcz palców u stóp: wykonywać ręką naprzemienne ruchy zginania i prostowania palców"