Żel na maraton

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
michal90
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 00:45:57
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,
przygotowuję się do debiutu maratońskiego w Poznaniu. W związku z tym chciałem Was zapytać o dwie marki żeli energetycznych:
Nutrend oraz Squeezy. Czy stosujecie któryś z nich i możecie polecić, który jest lepszy ?
Jak dotąd miałem okazje na treningu stosować ten pierwszy, ale chciałem zapytać o Wasze opinie?

A może są inne, bardziej godne polecenia?
Obrazek
PKO
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Żele energetyczne, to temat bardzo delikatny. Każdemu może zaszkodzić co innego. Najlepiej brać te sprawdzone.
Warte spróbowania są:
- Agisko
- Squeezy
- Nutrend
- Enervit
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
michal90
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 00:45:57

Nieprzeczytany post

Dzięki za odpowiedź!

Dokładnie to chodziło mi też aby dowiedzieć się o popularnych producentach żeli aby nie kupować bubli i zgodzę się, że każdemu służy co innego, więc ta część tematu musi być poddana praktyce. :)
Obrazek
Awatar użytkownika
małymiś
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:53:02

Nieprzeczytany post

Buble nie buble.

Sprawdz sobie też czy masz do czynienia z żelem wymagającym popijania czy też nie. Przykłądowo Sis lub PowerGel nie wymaga popijania z założenia (aczkolwiek słodki smak w ustach zostaje także warto przynajmniej przepłukać usta wodą). a do tego jeszcze są batoniki np. powerbar lub vitargo complete bar. Dodam tylko, ze te bez popijania mi osobiscie lepiej podchodzą ze względu na lżejsze lecz dłuższe działanie - może subiektywne odczucie.

Dodatkowo niektóre z nich mają kofeinę - ja akurat nie próbowałem tego wynalazku, bo obawiam się zbędnego podwyższenia tentna .

Ponadto, niektórzy wolą przelecieć to na np. bananach. ;-) niż na żelach, które specjalnie zdrowe to nie są.
KomPot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45,44

Nieprzeczytany post

Z żeli największą kaloryczność ma Agisko. Ale prawie tyle samo ma mleko slodzone w tubce. A jest kilka razy tańsze.
Ostatnio też przetrenowałem 150gr carbonox'u na bidon 500ml, wystarczy za kilka żeli.
Awatar użytkownika
oldie
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 42:08
Życiówka w maratonie: 03:27:12

Nieprzeczytany post

Uzywałem Squeezy podczas mojego debiutu w maratonie (Poznań w zeszłym roku), sprawdziły się świetnie. Mieszczą się spokojnie w małych kieszeniach czy w popularnych ostatnio paskach na numer startowy, banalnie łatwo jest je otworzyć w trakcie biegu, smak nie przeszkadza. Warto ich spożycie rozplanować - otwierać żel kilkaset metrów przed punktem z wodą, wtedy można od razu popić (koniecznie!). A pić na maratonie powinieneś i tak:)

Przetestowałem je wcześniej podczas długich wybiegań i Tobie też to polecam.

Próbowałem wersji z i bez kofeiny. W tym roku zabieram oba rodzaje ze sobą na Poznań - kofeina na ostatnich kilometrach na pewno się przyda.
Awatar użytkownika
mihumor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:47
Życiówka w maratonie: 2:48:13

Nieprzeczytany post

Energetycznie sama marka jest nieco bez znaczenia, smak też raczej ma znaczenie drugoplanowe; generalnie dużo jest "dobrych" produktów na rynku. Ja biegałem sporo na żelach Vitargo a jeszcze stojąc w strefie startowej na ok 20 min przed startem wciągałem tubkę Nutrenda Enduro, stosowałem też różne inne wynalazki i każdy w zasadzie spełniał swoją rolę. Na dwie rzeczy można zwrócić uwagę, raczej nie należy mieszać żeli z izotonikami oraz na to, ze w ciepłych warunkach termicznych bardzo słodkie żele słabo wchodzą na dużym zmęczeniu, dodatkowo żel, który nam smakowo słabo wchodzi na treningu to na zawodach może robić problem - ogólnie jak dla mnie to dobre one nie są wiec szukam takiego, który "obleci". U siebie zaobserwowałem korelację, że żele słodkie (w typie Vitergo ale też większość dostępnych produktów) super wchodzą w niższych temperaturach, nawet nie muszę ich popijać, biegnąc trzy razy maratony w słońcu i wysokiej temperaturze miałem spory problem z wmuszeniem w siebie żela ok 30 tego kma - jego konsystencja i słodycz mnie zabijały, do tego ogarnianie na takim zmęczeniu kombinacji żel + popitka jest trudne i kłopotliwe wiec po zjedzeniu trzeba się zwykle chwile przebujać by przepić. Pewnym rozwiązaniem są żele w typie produktów SIS o rzadszej konsystencji, niskiej słodyczy - nie trzeba ich w ogóle popijać.
Najszybsza kupa złomu w galaktyce

Blog: viewtopic.php?f=27&t=29814&start=345
Koment: viewtopic.php?f=28&t=29813&start=2880
maciaz91
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Agisko jest najbardziej kaloryczne, przy tym najbardziej naturalne i łagodne dla żołądka. Niestety, jest dosyć gęste. Smak - tylko cytrynowy.
Vitargo i squeezy wypadają porównywalnie jeżeli chodzi o kaloryczność i konsystencje - dużo bardziej płynne od agisko. Żele vitargo mają kofeine, w squeezy możemy wybrać między żelami z kofeiną lub bez. Duży plus dla squeezy za spory wybór smaków, w tym pomidorowy i malinowy, moim zdaniem są świetne. w vitargo mamy tylko trzy smaki - cytryna, pomarańcz i cola
Jeżeli chodzi o nurtend, są dwie opcje - carbosnack i endurosnack. Carbo wydziela się szybko, enduro dłużej. Dlatego enduro lepiej wziąć przed, a carbo w trakcie. Plus dla enduro za bcaa i taurynę. Energetycznie dużo słabiej od agisko, squeezy i vitargo. Konsystencja dosyć płynna.
Ciekawą propozycją są żele powerbar, dosyć płynne, energetycznie porównywalnie ze squeezy i vitargo. Zawierają sód, i w zależności od smaku, kofeinę. Duży wybór smaków.
Jeżeli chodzi o wybór żelu, zawsze polecam przetestowanie. Może się okazać, że podchodzi nam żel, który jest najsłabszy energetycznie, ale po prostu fajnie "wchodzi". Z drugiej strony, to ma działać, od smakowania są inne rzeczy. Tak czy siak, przed maratonem trzeba jeszcze popróbować, żeby się nic nieprzyjemnego nie zdarzyło.
bapacz
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 39:48
Życiówka w maratonie: 3:09:32

Nieprzeczytany post

maciaz91 pisze: Jeżeli chodzi o nurtend, są dwie opcje - carbosnack i endurosnack. Carbo wydziela się szybko, enduro dłużej. Dlatego enduro lepiej wziąć przed, a carbo w trakcie.
Planuję biec MW na żelach nutrend - tylko te mam dobrze przetestowane. Plan jest taki żeby wciągnąć 2, max 3 enduro po 35g do 25km i około 32km jeden mały carbo. Jak to jest z tą przyswajalnością enduro? To że wydziela się wolniej brałem za plus i właśnie dlatego chciałem go użyć w trakcie maratonu :niewiem: . Przed żeli nie wciągam.
Awatar użytkownika
sochers
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:15
Życiówka w maratonie: 3:48:12

Nieprzeczytany post

Przyswajalność jest ok, tylko ja np. w kwietniu w Łodzi wziałem właśnie Nutrenda (a testowałem chyba 6-7 rodzajów), ale wziałem za mało - one mają mało kalorii i o tym trzeba pamiętać. I dodatkowo np. przy tych dużych Nurtendach odkręcanych dobrze wczesniej (przed startem) zdjąć takie jednorazowe zabezpieczenie antyseptyczne (po odkręceniu) - bo ja miałem je tak idealnie obcięte po krawędziach, że ze 2 minuty się męczyłem w biegu żeby to zerwać :bum:

Teraz na Poznań będę testował Agisko i Squeezy - i wezmę te, które mi bardziej odpowiadają smakowo (bo żel o gównianym smaku możena 30km wrócić, a to nie jest budujące). Najlepiej jak dla mnie smakują i wchodzą żele kwaskowe. I marka marką, a smak zmakiem - jak Ci jakiejś marki jakiś smak podpasuje - to bierz ten, a nie kombinuj "miała być cytryna, bo testowałem, ale nie mają na składzie, więc może pomarańcza". Można się zdziwić.

A jak już masz żel o gównianym smaku, to ten weź przed biegiem, zawsze można go na spokojnie popić, albo zabić smak czym innym, w trakcie bywa różnie. Ja tak przed połówką przetestowałem PowerBar waniliowy - smak ma dramatyczny, i dziekowałem bogu, że to nie w trakcie biegu, bo bym się załamał :)

@mihumor, a czemu nie mieszać żeli z izo?
BLOG: viewtopic.php?f=27&t=40946&start=435
KOMENTARZE: viewtopic.php?f=28&t=40947&start=1680

PBs: 1M - 6'09, 3000 - 12'11, 5k - 20'35, 10k - 44'15, HM - 1:47'11, M - 3:48'12
Awatar użytkownika
małymiś
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja zmieszałem. Zalała mnie insulina. Zmulenie konkretne.
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45

Nieprzeczytany post

Podczas wysiłku po spożyciu cukrów prostych insulina nie zalewa....
Awatar użytkownika
małymiś
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Chyba Ciebie
Awatar użytkownika
f.lamer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia

Nieprzeczytany post

sochers pisze:@mihumor, a czemu nie mieszać żeli z izo?
mihumor się trochę nieprecyzyjnie wyraził
tak naprawdę to nie należy mieszać izo z bieganiem długodystansowym :oczko:
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Awatar użytkownika
mihumor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:47
Życiówka w maratonie: 2:48:13

Nieprzeczytany post

Ja bym to nazwał efektem przesłodzenia. Ok 30 tego kma to mi ciężko żela w ogóle wcisnąć w siebie, mam wrażenia, że jak go zjem to żygnę, wciskam na siłę i pchany rozsądkiem a na maratonach piję wyłącznie wodę. Raz piłem też izo i w kombinacji z żelami dało to efekt kiepski niestety. Dlatego jestem zdania, ze jak ktoś biegnie na żelach to już izo jest mu zupełnie niepotrzebne, niewiele wnosi energetycznie i niepotrzebnie obciąża, na zmęczeniu i w cieple ma smak ulepku. Gdzieś też czytałem (może w "Wadze startowej"), że żele powinno popijać się wyłącznie wodą i by tego nie mieszać, nie pamiętam dlaczego ale było to zupełnie zgodne z moimi doświadczeniami. Zresztą na końcówce maratonu jak przebiegam koło stolików z izo to już wolę w ogóle nie pić :hahaha: W Wiedniu na 40 tym serwowali też Coca Colę, wziąłem bo chciałem się tylko polać (gorąco było) - na szczęście dawali w kubeczkach z logo i to wzbudziło moje podejrzenia, nie polałem się na szczęście. Ale jakbym ja łyknął efekt mógłby być interesujący :hahaha:
Co do izo - po treningu sobie czasem mogę wypić z braku laku, lenistwa czy bo po prostu mam (z pakietów startowych, darów czy innych zrzutów) ale na zawodach żadnych tego nie tykam bo i po co. A juz ten niebieski w kolorze denaturatu - fatalne skojarzenia :spoczko:
Najszybsza kupa złomu w galaktyce

Blog: viewtopic.php?f=27&t=29814&start=345
Koment: viewtopic.php?f=28&t=29813&start=2880
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ