Jak się ubrać na półmaraton?
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Hej,
Zaznaczam że to mój pierwszy półmaraton, i zastawiam się jak się ubrać.
Długie spodnie, długa koszulka, jak na lato?
Nie widzę siebie biegnącego w krótkich spodenkach, Zazwyczaj biegam w odzieży termicznej jak jest około 0 stopni, i pewnie podobna temperatura będzie na półmaratonie.
Bardziej doświadczeni biegacze niech się wypowiedzą jak się ubrać.
Zaznaczam że to mój pierwszy półmaraton, i zastawiam się jak się ubrać.
Długie spodnie, długa koszulka, jak na lato?
Nie widzę siebie biegnącego w krótkich spodenkach, Zazwyczaj biegam w odzieży termicznej jak jest około 0 stopni, i pewnie podobna temperatura będzie na półmaratonie.
Bardziej doświadczeni biegacze niech się wypowiedzą jak się ubrać.
- maly89
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:44
- Życiówka w maratonie: 02:56:04
- Kontakt:
W ubiegłym roku podczas debiutu w półmaratonie byłem ubrany tak(ten w czerwonym):

I generalnie było ok
Koszulka termoaktywna + bluza + leginsy + czapka i rękawiczki
Rano padał śnieg, a później na słońcu temp wzrosła do nieco powyżej 5 stopni (koło 8 nawet wg mojego run-log'a) 
Generalnie powinieneś pobiec w tym w czym się dobrze czujesz

I generalnie było ok

Generalnie powinieneś pobiec w tym w czym się dobrze czujesz

-
- Rozgrzewający Się
Dzięki za odpowiedz.
Przeglądałem zdjęcia z maratonów i półmaratonów to większość osób biega w krótkich spodenkach i krótkich koszulkach, już myślałem że nie wpuszczą w innej odzieży;P
Przeglądałem zdjęcia z maratonów i półmaratonów to większość osób biega w krótkich spodenkach i krótkich koszulkach, już myślałem że nie wpuszczą w innej odzieży;P
- maly89
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
f.lamer pisze:pooglądaj więc sobie zdjęcia z wiązownej albo torunia
Dokładnie. W Toruniu mało kto biegł na krótko

Zresztą tak jak widać na zdjęciach

Weekend z piernikiem w tle - X Półmaraton Świętych Mikołajów w Toruniu
-
- Zaprawiony W Bojach
A normalnie w czym biegasz? - bo nie ma się co porównywać innych biegaczy w innych biegach. Ubierz się podobnie jak byś wyszedł w daną pogodę ubrany na długie wybiegania - ewentualnie pół warstwy mniej - bo pewnie na wyższej intensywności pobiegniesz niż na treningach więc bardziej się rozgrzejesz. Z drugiej strony weź pod uwagę że ostatnie 5 km - na zmęczeniu i w mokrym od potu ubraniu może wymagać też czegoś cieplejszego - dla mnie minimum komfortu to byłaby zapasowa sucha czapka - ale ja strasznie się pocę mogę mieć inne potrzeby.
-
- Rozgrzewający Się
Zazwyczaj biegam odzież termiczna + drechy + rekawiczki+czapka. Ale dystans jaki pokonuje to około 10 km, nie biegałem jeszcze 21 km, więc zastanawiam się jak se ubrać na dłuższy bieg. Bo tak jak zazwyczaj się ubieram to będzie za gorąca, po pierwszych 2 km.
Dzięki za odpowiedzi
Dzięki za odpowiedzi
- Affinity
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: 37:50
- Życiówka w maratonie: 3:08:09
W PMW startowałem dotychczas dwa razy. W obu przypadkach temperatura wynosiła, z tego co pamiętam, ok. 8-10 stopni.
- Dwa lata temu założyłem dwie warstwy, a do tego długie spodnie, rękawiczki i czapkę. Oczywiście, biegło się tragicznie, a na metę wpadłem zgrzany i ugotowany. Nie polecam.
- W zeszłym roku był już pełen profesjonalizm, czyli bawełniana polówka i plażowe spodenki. Serio. Byłem przekonany, że "te całe koszulki techniczne są przereklamowane"
Co prawda po starcie trochę mnie przewiało, ale od 2-3 kilometra zaczęło się robić przyjemnie. Jak widać - da się i tak.
Jeśli do przyszłej niedzieli zniknie śnieg, a temperatury będą podobne do tych z początku marca, to prawdopodobnie znowu pobiegnę w krótkich spodenkach. W przypadku silnego wiatru założę jakąś cienką "górę" z długim rękawem i myślę, że wystarczy
- Dwa lata temu założyłem dwie warstwy, a do tego długie spodnie, rękawiczki i czapkę. Oczywiście, biegło się tragicznie, a na metę wpadłem zgrzany i ugotowany. Nie polecam.
- W zeszłym roku był już pełen profesjonalizm, czyli bawełniana polówka i plażowe spodenki. Serio. Byłem przekonany, że "te całe koszulki techniczne są przereklamowane"

Jeśli do przyszłej niedzieli zniknie śnieg, a temperatury będą podobne do tych z początku marca, to prawdopodobnie znowu pobiegnę w krótkich spodenkach. W przypadku silnego wiatru założę jakąś cienką "górę" z długim rękawem i myślę, że wystarczy

-
- Rozgrzewający Się
Podobnie jak wyżej - 2 lata temu biegłem "na długo" i było za ciepło, mimo śniegu w przededniu. Rok temu - krótkie spodenki, koszulka techniczna, dobra rozgrzewka i na biegu sama przyjemność, i życióweczka z solidnym finiszem, zero zmęczenia ; )
Podstawa - by było choć odrobinę słońca, niechaj i będzie zimno nawet!
Podstawa - by było choć odrobinę słońca, niechaj i będzie zimno nawet!
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 49:55
- Życiówka w maratonie: 3:38:52
- Kontakt:
Ubierz się w zależności od pogody. Uważaj na zbyt lekkie ubranie co by Cię nie przewiało. Warto mieć coś przeciwdeszczowego.
Dla Biegaczy 20% zniżki na szkolenia bhp w Warszawie. Lubię Kamel24 na fb: https://www.facebook.com/Kamel24
- malvina-pe.pl
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 00:46:40
- Życiówka w maratonie: 03:55:47
- Kontakt:
No i jest problem:P Wcześniej, kiedy prognozy na 24 marca zapowiadały ok. 6 st. C na plusie, planowałam założyć długie getry, koszulkę termiczną, na to bluzkę Kalenji trzymającą ciepło z długim rękawem + (ewentualnie) koszulkę techniczną na wierzch. A teraz wszystko mi się rozbija... Mają być 2 st. na minusie... kurtki biegowej grubszej nie mam, tylko taką wiatrówkę, która w ogóle ciepła nie daje.
Podpowiedzcie coś!
Może jeszcze w piątek skoczę do Decathlonu po jakąś kurtałę? Nie chcę zmarznąć, bo to jednak 21 km, a ja podziębiona jestem na dzień dzisiejszy :/
Podpowiedzcie coś!

- maly89
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
malvina-pe.pl pisze:No i jest problem:P Wcześniej, kiedy prognozy na 24 marca zapowiadały ok. 6 st. C na plusie, planowałam założyć długie getry, koszulkę termiczną, na to bluzkę Kalenji trzymającą ciepło z długim rękawem + (ewentualnie) koszulkę techniczną na wierzch. A teraz wszystko mi się rozbija... Mają być 2 st. na minusie... kurtki biegowej grubszej nie mam, tylko taką wiatrówkę, która w ogóle ciepła nie daje.
Podpowiedzcie coś!Może jeszcze w piątek skoczę do Decathlonu po jakąś kurtałę? Nie chcę zmarznąć, bo to jednak 21 km, a ja podziębiona jestem na dzień dzisiejszy :/
Kurczę to bardzo indywidualna sprawa. To co Ty planowałaś założyć na ok. 6 stopni na plusie, czyli "długie getry, koszulkę termiczną, na to bluzkę Kalenji trzymającą ciepło z długim rękawem + (ewentualnie) koszulkę techniczną na wierzch" dla mnie może być zbyt ciepłym strojem na -2

Kurtki do biegania nie są po to, żeby Cię ogrzewać tylko po to żeby chronić od wiatru i deszczu. Ciepło wydziela sam organizm.
Jeżeli będzie faktycznie lekki mróz, ale nie będzie wiatru to ja założę chyba leginsy, a do tego koszulka termiczna z długim rękawem i na to koszulka. Z bluzy czy kurtki raczej zrezygnuję, bo jak się przepoci będzie tylko ciążyć...
- hugra
- Wyga
- Życiówka na 10k: 43:40 Bieg Niepodleś
- Życiówka w maratonie: 4:07:51
Ja sugeruję założyć leginsy, koszulkę termiczna z długim rękawem i wiatrówkę, ewentualnie zamiast wiatrówki koszulkę techniczną, oby nie wiało.
5km--19:56, 10km--43:40 , 21.097km--1:40:36 ,42.195km--4:07:51