Asics Gel zaraca 2 jako treningówka ?

Awatar użytkownika
krzychooo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

witam

Poproszę Was o pomoc w podjęciu decyzji czy buty Asics Gel zaraca 2 http://www.sklepbiegacza.pl/buty/meskie ... zaraca-2-1 nadawałyby się jako buty treningowe na wybiegania asfaltowo-szutrowe, interwały na bieżni i rozbiegania po leśnych twardych szutrach a czasami miejskich chodnikach ?

Znalazłem takie jak w linku, tyle że żółte (nawet fajniejsze wg.mnie) w pobliskim outlecie za 149pln. Przymierzyłem, leżą wyśmienicie i pomimo, że to niby buty do biegania naturalnego zadziwiły mnie swoją miękkoscią i całkiem fajną amortyzacją zwłaszcza pod piętą. Cena jest super. Tylko nie wiem czy to się nada pod przygotowania do 10k a docelowo pod jesienny maraton czyli wybiegania nawet >30k.

Obecnie dobijam asicsy oberony i niedawno zakupiłem asicsy ds-trainery 18 jako buty treningowo-startowe na starty na 10k i może pod jesienny maraton jeżeli bym je pooszczędzał a trenował w kolejnych nowych np. tych zaracach. Przyznam, że wcześniej myslałem raczej o asics gel pulse 6, może cumulusach, ale ceny zupełnie inne. Przy okazji przymierzałem nike pegasusy 31 i niby na dlugość dobre tzn. odpowiednio wieksze ale jakoś obciskają stopę naokoło i jest dziwnie. Lunarglide to samo, zatem nike chyba nie dla mnie.

doradźcie, warto te zaraca 2 brać przy moich kryteriach ? czy olać promocję i dokładać do cumulusów czy nawet nimbusów
dzięks z góry
5k.....19:16- IV 2015
10k.....39:40 - IX 2018
21,1k.....1:29:31 - IX 2018
42,2k.....3:17:19 - X 2019
PKO
Robert
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

krzychooo pisze:... buty Asics Gel zaraca 2 ... Tylko nie wiem czy to się nada pod przygotowania do 10k a docelowo pod jesienny maraton czyli wybiegania nawet >30k.
Biegam w nich, i teraz to moje "glowne buty" - zrobilem w nich troche ponad 350 km, ok. 60% lesno-szutrowa okolica, 40% miejski beton. Najdluzszy kawalek to na razie troche ponad 25 km - i jest ok. Jak byloby przy dluzszych odcinkach nie wiem - jednak na maraton to chyba bym ich nie wzial. To jest jednak 42 km - z reguly po betonie i asfalcie - chcialbym miec wtedy cos z wieksza iloscia amortyzacji... Ale ja jestem amatorem - nie uzywam twardych "startowek".
krzychooo pisze:doradźcie, warto te zaraca 2 brać przy moich kryteriach?
Moim zdaniem warto. BTW, a gdzie je w takiej cenie sprzedaja (ja placilem wiecej...)?
Awatar użytkownika
krzychooo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Robert pisze: Moim zdaniem warto. BTW, a gdzie je w takiej cenie sprzedaja (ja placilem wiecej...)?
w outlecie w Gdansku

hmm, na maraton miałbym niedawno kupione ds trainery 18 więc zaraki byłyby na treningi, tylko boję się żebym sobie nóg nie załatwił na długich wybieganiach i żebym nie pluł sobie w brodę, że skusiłem sie na promocję i wziąłem złe buty do treningów.

No nic, czekam na dalsze opinie. Jestem w GD weekendowo, jutro rano wracając będę koło tego outletu przejeżdżał, chciałbym byc zdecydowany w jedną albo w drugą stronę.
PawelS
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja bym brał za taka cenę i nie przejmował się że to niby do biegania naturalnego. Jak nie masz jakieś patologii budowy stopy to będą dobre na 99%.
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ale skoro Ci dobrze leżą, to je kup w takiej cenie. Możesz w nich biegać wszystkie treningi z wyjątkiem długich wybiegań (zresztą jak maraton chcesz biec w ds trainerach, to wskazane moim zdaniem żeby długie biegać w tych samych butach co maraton). 150 pln za buty do biegania (pasujące) to prawie darmo... :)
biegam ultra i w górach :)
pilzz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44,39

Nieprzeczytany post

PawelS pisze:Ja bym brał za taka cenę i nie przejmował się że to niby do biegania naturalnego. Jak nie masz jakieś patologii budowy stopy to będą dobre na 99%.
Do biegania naturalnego to powiem delikatnie,że to stwierdzenie mocno naciągane.Buty są dość sztywne i wąskie.
Promocja to element handlu,gdzie z połowę ceny kupujemy coś,czego normalnie za darmo byśmy nie wzięli.

W tym segmencie możesz mieć Pumy Faas 500 lub Sacony Kinvara (starsze modele są dostępne w przystępnych cenach),które wg.mnie lepiej się sprawdzą od Asisców Zaraca
Awatar użytkownika
krzychooo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

pilzz pisze:
W tym segmencie możesz mieć Pumy Faas 500 lub Sacony Kinvara (starsze modele są dostępne w przystępnych cenach),które wg.mnie lepiej się sprawdzą od Asisców Zaraca

pumy mają mały drop, nawet 4mm, ja takich nie chcę, moje łydki tego raczej nie polubią :)

a z tą promocją to nie załapałem, wolałbym je za darmo niż za 149pln

edit: doczytałem, że kinvary tez mają drop 4mm :(
Robert
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

pilzz pisze:Do biegania naturalnego to powiem delikatnie,że to stwierdzenie mocno naciągane.
Byc moze - bo ja chyba nie do konca wiem, co to znaczy "bieganie naturalne"...
pilzz pisze:Buty są dość sztywne i wąskie.
A to juz dosc subiektywne Twoje twierdzenie - sa bardziej gietkie od "zwyklych" butow do biegania. A kwestia szerokosci - np. Adidas Energy Boost jest wyraznie wezszy (a bieganie.pl uznal je za but roku). Kwestia potrzeb - co kto lubi i czego potrzebuje. Zaraca to dosc sensownie wywazony kompromis - nie sa calkiem bez amortyzacji, fragment "Gel" jest - ale nie sa rowniez napakowane zbednymi technologiami.
pilzz pisze:Promocja to element handlu,gdzie z połowę ceny kupujemy coś,czego normalnie za darmo byśmy nie wzięli.
Obawiam sie, ze nie nadazam za Twoim rozumowaniem - wg mnie promocja, to obnizenie ceny, aby nabywca kupil cos, co wczesniej mialo cene z jego punktu widzenia "zaporowa".
Przyklad z tymi butami:
- na dzien dobry kosztowaly ponad 300 PLN (najdrozszy sklep w Polsce, SklepBiegacza.pl wciaz je w zblizonej cenie usiluje sprzedawac...) - z mojego punktu widzenia byly za drogie;
- Zalando obnizylo ich cene do 210 PLN - te same buty, kwota wydala mi sie atrakcyjna - kupilem je i jestem zadowolony;
- aktualnie krzychooo znalazl je za 149 PLN - bardzo przyzwoita cena, mozliwe ze kupilbym je ponownie (gdybym nie mial juz 2 par "w zapasie").
pilzz pisze:W tym segmencie możesz mieć Pumy Faas 500 lub Sacony Kinvara (starsze modele są dostępne w przystępnych cenach),które wg.mnie lepiej się sprawdzą od Asisców Zaraca
Mozliwe ze faktycznie modele sugerowane przez Ciebie bylyby lepsze - nie potrafie tego ocenic, bo ich nie uzywalem. W Asicsach z tematu biegam i Zaraca wcale nie sa zle. Tytulu "but dekady" pewnie nie zdobeda, ale to naprawde przyzwoity model - biegalem w lepszych (ale juz dawno ich nie robia...), ale biegalem rowniez w gorszych.
W tej cenie IMO zdecydowanie rozsadny zakup.
Awatar użytkownika
KrzysiekJ
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:00 z treningu
Życiówka w maratonie: 2:57:26 atest

Nieprzeczytany post

W tym samym sklepie w Gdańsku o którym mówił pytający są przecenione Asics'y Super J33. Biegał ktoś w nich?

Leciutki but za niewielkie pieniądze (183zł). Ciekawe jak z wytrzymałością.
pilzz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Robert pisze: W Asicsach z tematu biegam i Zaraca wcale nie sa zle.
W tej cenie IMO zdecydowanie rozsadny zakup.
@Robert

Oczywiście ,że jeżeli but Ci odpowiada i czujesz się w nim dobrze biegając to warto kupić w cenie jak najtańszej.
Koledze Krzychooo proponuję alternatywę w postaci butów Puma lub Saucony.

Seria butów 33 Asicsa to wg mnie porażka.Pewnie mam za szeroką stopę i dla mnie są niewygodne.Dużo szumu i naciągania,że niby przyjazne dla stopy itp.,ale to dalej ten sam stary sztywny i niewygodny Asics
pilzz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

KrzysiekJ pisze:W tym samym sklepie w Gdańsku o którym mówił pytający są przecenione Asics'y Super J33. Biegał ktoś w nich?

Leciutki but za niewielkie pieniądze (183zł). Ciekawe jak z wytrzymałością.
Przymierzałem całą serię 33.Chciałem kupić coś lekkiego od Asicsa ze względu na dobrą wytrzymałość.Niestety dla mnie za wąskie jak reszta modeli Asicsa.
Postawiłem na Puma Faas 100 za 199zł.i jestem bardzo zadowolony.Uważam,że są nawet lepsze od Faas 300.No chyba,że potrzebujesz więcej amortyzacji
Awatar użytkownika
krzychooo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

pilzz pisze:
Przymierzałem całą serię 33.Chciałem kupić coś lekkiego od Asicsa ze względu na dobrą wytrzymałość.Niestety dla mnie za wąskie jak reszta modeli Asicsa.
Postawiłem na Puma Faas 100 za 199zł.i jestem bardzo zadowolony.Uważam,że są nawet lepsze od Faas 300.No chyba,że potrzebujesz więcej amortyzacji
buty Asicsa są wąskie ??? :szok:
no ja mam szeroką stopę i właśnie wiele asicsów mi dobrze leży, przymierzałem ostatnio nike pegasusy 31 bo się naczytałem, ze taki świetne ale nawet rozmiar dobry na dlugość tzn. z luzem 0,5-0,7cm był strasznie uciskajacy naokoło. Masakra.

Tak czy siak nie ma już tematu z tymi Zarakami bo nie było już dzisiaj mojego rozmiaru.
Awatar użytkownika
katekate
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45.18
Życiówka w maratonie: 3.42.11

Nieprzeczytany post

mam zaraca 2, po 100k przetarły się zapietki i materiał pod sznurówkami :ojoj:
podeszwa jest dość cienka, czuć większe kamienie na szutrze, na mokrym asfalcie czasem sie nogi rozjezdżają
robię w nich szybkie treningi, są OK, tylko nietrwałe :echech:
komentarze
nic nie muszę, mogę wszystko
Robert
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

katekate pisze:mam zaraca 2, po 100k przetarły się zapietki i materiał pod sznurówkami :ojoj:
Mozliwe, ze wyjatkowego pecha masz - albo Ci te buty jakos nie podeszly. Zrobilem w nich na razie ponad 350 km - zaczely sie delikatnie przecieraz zapietki (ale zakladam, ze to standard, bo w znacznej wiekszosci butow tak mam. Albo przetarte zapietki - albo przetarcia na palcach / po bokach z przodu. Chyba ma to zwiazek z tym, jak bardzo dopasowane sa buty), ale pod sznurowkami zadnych zmian nie widze.
katekate pisze:podeszwa jest dość cienka, czuć większe kamienie na szutrze, na mokrym asfalcie czasem sie nogi rozjezdżają
Nie da sie ukryc, ze bieznik maja dosc gladki, malo terenowy - mokrego asfaltu jakos nie kojarze, ale w lesie, na mokrym slizganie sie bywa...

Dzisiaj w GoSport widzialem przecenione Zaraca 3 - i wizualnie gorsze wrazenie sprawialy.
Awatar użytkownika
katekate
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45.18
Życiówka w maratonie: 3.42.11

Nieprzeczytany post

ten materiał w zapietkach nie jest sliski i przeciera się w zawrotnym tempie, tak samo było w acics gt 1000
natomiast w faasach i kinvarach materiał jest śliski i zero przetarć, więc imo to nie jest kwestia dopasowania tylko materiału
w pumach przelatałam jakieś 1800k i nic, zero przetarć, podeszwa sie tylko zdarła
komentarze
nic nie muszę, mogę wszystko
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ