Wkladka naciera ;(

Awatar użytkownika
turbojajko
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

:szok:
Witam !
Wczoraj zrobilem w swiezo zakupionych adidasach supernowa s4 15km.
But ogolnie jest superfajny. Dobra amortyzacja i trzymanie stopy. Ale...
Na ok 13km poczulem iz cos mi przeszkadza w bucie - mianowicie krawedz wkladki.
Dobieglem do konca treningu, a w domku obejrzalem stopy, pojwily sie zaczerwienienia, a nawet lekkie bable :grr: .
Krawedz ktora naciera , znajduje sie w miejscu gdzie zaczna sie luk stopy i jest to ok 3 cm.
Pomyslalem, ze moze po prostu odciac ten kawalek wkladki i bedzie ok.
Z drugiej strony nie wiem czy nie bedzie gorzej.
Co radzicie ? Zmiana wkladek, "operacja" na oryginalnej wkladce, poczekac az sie ulorzy?
PKO
Awatar użytkownika
wolf1971
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Zakladajac, ze masz dobrze dobrane buty ja bym poczekał. Noga i but musza sie ulozyc. W moich snova glide 3 tez mialem podobny problem. Lekkie ocieranie, ale wszystko sie dotarlo i teraz jest OK.
Na marginesie: Nie znam butow adidasa snova 4. Co to za butki?
Awatar użytkownika
turbojajko
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Dzieki za porade. Tez myslalem, aby nic nie robic za predko.
Do konca tygodnia mam jeszcze 2 treningi po 10 km , wiec zobacze co na to moje stopy.
Mam jeszcze plan awaryjny - wkladki z innych butow. Tylko ,ze oryginalne adi maja 6mm a "zapasowe" tylko 3mm.
Wiec to bedzie zupelnie inny but. Moze okazac sie za szeroki z tymi 3mm-wymi.

A co do moich adidas SUPERNOVA SEQUENCE 4 , to takie mam :

http://www.runnerspoint.de/_-_adidas/_- ... r=Men&m=de
Awatar użytkownika
wolf1971
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A to model z podparciem dla pronatora. No to pewnie stopa nie jest przyzwyczajona i dlatego obtarcie. No nic tylko czekać o obserwować :taktak: Możesz kombinować z wkładką, ale to później.
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Czy bąbel powstał mniej więcej na wysokości kostki, od wewnętrznej strony?
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
Awatar użytkownika
turbojajko
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Nie, nie
Otarcie powstalo na spodniej/wewnetrznej stronie stopy...

Tu jest foto. Czerwona linia to miejsce otarcia.
http://www.speedyshare.com/files/29311158/stopa.jpg

Uwaga ! To nie jest moja stopa :hej: :hejhej:
Awatar użytkownika
wolf1971
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mniej wiecej w tym samym miejscu mialem otarcie jak zaczalem biegac w asicsach 2150 http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php? ... it=+odcisk
Moj odcisk moze troche wyzej. Buty dla pronatora jak Twoje. Mozna zatem doszukiwac sie analogii. Pozniej w adikach czulem lekkie uwieranie wlasnie w tym miejscu co Ty. To akuret byla kwestia dotarcia sie butow i bylo po problemie.
PS To moja noga :hahaha:
Awatar użytkownika
turbojajko
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Hej !

Generalnie bylem troche zawiedziony po zakupie - suma niemala i but mial byc rewelacyjny a tu klops :echech:
Przed zakupem oczywiscie wideoanaliza na "golej" stopie i w bucie, z fachowa obsluga, termoodcisk stopy etc.
Zaufalem fachowej obsludze...
To moje 2-gie buty. Pierwsze po prostu kupilem w locie w Decathlonie bez jakiejkolwiek wiedzy i od poczatku wszystko bylo ok. To byly Kaleji 2000 ( czy jakos tak) , ale w tych butach nawet polowke w Jerozolimie zrobilem i stopy cale :hej:

Wybiegam jeszcze 2 treningi i zobacze co bedzie, jak lipa to pozostaje mi tylko kupic nowe bo nie ma co sie kaleczyc.
sawalas
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ja miałem podobnie w Nike Pegasus+ 28 z tym ze zaczerwienienie/odcisk był bliżej pięty (też na dole ale w rzucie pionowym dokładnie pod kostką)
Udało mi sie wymienić na inny model na szczęście a odcisk miałem juz po 5 km.
Bardzo żałuje bo Pegasusy to świetne buty, sprężyste, bardzo mi odpowiadały.

Potem porównałem - okazuje sie ze ten model ma po prostu nie poziomą tylko podniesioną od wewnętrznej strony wkładke na pięcie i stąd był odcisk.
Sprawdzałem w innym sklepie ten sam model oraz +27 i to samo. Nie wiem dlaczego tak to zrobili zamiast dać wsparcie w podeszwie a wkładkę idealnie poziomą.

W każdym razie u mnie czuć było to lekkie uciskanie już na bieżni w sklepie ale pomyślałem sobie - ułoży sie....
Niestety nie ułożyło sie....
Awatar użytkownika
turbojajko
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Hej !
Napisz co wybrales zamiast tych nike.
W moim przypadku to but pasowal idealnie od samego poczatku. Bardzo dobrze trzymal stope i srodstopie naprawde fajnie opieralo sie na konstrukcji buta. Stad moje zdziwienie.... :orany:
Dodatkowo, przed bieganiem chodzilem w tych butach " po cywilnemu" ( troche lipa bo sa niebieskie :hej: )
2 tygodnie i nic nie nacieralo.
sawalas
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Jestem neutralny wiec szukałem czegos z tej kategorii oraz potrzebuje mega amortyzacje bo jakos moje stawy źle znoszą trzęsienie.
Nawet Asics Nimbus 12 nie dały rady (wcale nie uwazam ich za dobrze amortyzujące)

Dopiero NIke Vomero+ 6 okazał sie idealny.
Wiem ze ma swoje wady, niektórzy mówią ze to poduszki na nogach, moze nie ma super stabilizacji i nie opina nogi ale ja jestem na etapie budowania sobie bazy zarowno wydajnościowej jak i wzmocnienia kości, stawów itp. Dlatego dla mnie są optymalne

Mam tez topowy model Saucony ProGrid Triumph 8 (topowy jesli chodzi o amortyzacje) - bez porównania, jeszcze gorzej niz Nimbus, twardy jak cholera.
Na razie lezy w szafie, czeka na lepsze czasy

Znalazłem gradacje miekkości butow w tym wątku, chyba to potwierdze choć nie mierzylem adidasa
http://forum.slowtwitch.com/Slowtwitch_ ... _P2954262/

From softest to firmest of current models in the $125+ price point:

Nike Zoom Vomero 5
Asics Gel-Nimbus 12
Brooks Glycerin 8
New Balance 1064
Saucony ProGrid Triumph 7
Mizuno Wave Creation 11
Adidas AdiStar Ride
Awatar użytkownika
turbojajko
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Hej!
No ja tez jestem naturalny, i mierzylem wlasnie vomero oraz pegasusy w sklepie. Wszystkie byly ok.
Wg. nike shoe advisor
http://nikerunning.nike.com/nikeos/p/ni ... ear_finder
podchodza pod neutral i underpronation, niezalerzenie od rodzaju stopy.
Air pegasus i vomero to chyba najbardziej uniwersalne buty - dla wszystkich. Jednak lezaly jakos tak kapciowato i
byly moze ciutke za szerokie :jatylko: Dlatego wybralem adidasa.
Co do saucony to mialem podobne odczucia jak mierzylem w sklepie - sa jakies deskowate i mimo to, ze maja od groma amortyzacji to po prostu nie dziala. Przy mojej wadze 95kg to wlasnie tez potrzebuje od groma pianki z tylu :hej:
sawalas
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Zgadzam sie, Vomero sa kapciowate, duzo bardziej kapciowate niz Pegasusy ale to jedyne buty w ktorych moge komfortowo przebiec 12 km i żyje bez obrażeń.
Na buty typu mizuno wave rider 14 czy inny bardziej dynamiczny przyjdzie jeszcze czas. Na razie od marca mozolnie buduje wytrzymałość, co ciekawe mam siłe biec dalej ale jednakże stawy nie dają rady. Lata zaniedbań. Ale zleciałem ze 119 na 93 kg (184 cm). Musze sie wzmocnić, organizm sam wie kiedy zasygnalizować że ma dość, inaczej są 2 tygodniowe przerwy na dochodzenie do siebie i czekanie aż przejdzie ból...:-))

musze być cierpliwy, na razie vomero to moi przyjaciele :-))
Wolałbym dużo bardziej Pegasusy ale poległem z tą wkładką.
I zgadzam sie z kolegą wyskiem (pisał w tym wątku), ktory mówił mi że vomero to nie jest dobry but. trzeba słuchac madrych. jak sie wzmocnie to sie pewnie z nich wylecze. na razie - przymus.
m
Awatar użytkownika
wolf1971
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

turbojajko pisze:Hej!
No ja tez jestem naturalny, i mierzylem wlasnie vomero oraz pegasusy w sklepie. Wszystkie byly ok.
Wg. nike shoe advisor
http://nikerunning.nike.com/nikeos/p/ni ... ear_finder
podchodza pod neutral i underpronation, niezalerzenie od rodzaju stopy.
Air pegasus i vomero to chyba najbardziej uniwersalne buty - dla wszystkich. Jednak lezaly jakos tak kapciowato i
byly moze ciutke za szerokie :jatylko: Dlatego wybralem adidasa.
Co do saucony to mialem podobne odczucia jak mierzylem w sklepie - sa jakies deskowate i mimo to, ze maja od groma amortyzacji to po prostu nie dziala. Przy mojej wadze 95kg to wlasnie tez potrzebuje od groma pianki z tylu :hej:
No to jak jestes neutralem to czemu kupiles butki ze wsparciem dla pronatora?
Ale dokladnie poszedlem ta drogą co Ty. Analizy itd itp i but dla pronatora. Noga nie zaakceptowala wsparcia i musialem wymienic na inne, zdecydowałem sie na adidasy. Teraz nie zamienie juz nigdy snova glide 3 na inne. Jak dla mnie kapcie z mega amortyzacja. Tez nie jestem lekki (85), ale systemy w tym bucie amortyzuja idealnie. Tego mi trzeba :uuusmiech:, bo w wiekszosci biegam po asfaltach.
Po pewnym już czasie doszedlem do nastepujacego wniosku: jesli przez tyle lat stopa pracowala w normalnych butach to czemu nagle dawac jej jakies wsparcie dla pronatora? Niech pracuje tak jak pracowala, ale otoczona "zelowymi poduchami".
Ot takie moje dywagacje :hejhej:
Awatar użytkownika
turbojajko
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

wolf1971 pisze: No to jak jestes neutralem to czemu kupiles butki ze wsparciem dla pronatora?
Pewnie poszedlem droga jak wszyscy - kilka testow i po buty.
Slad wodny i uformowanie achillesa wskazuje na neutrala.
Ale ...
Wg tej
http://bieganie.pl/?show=1&cat=133&id=1804 listy
to moj but jest dla kogos kto lekko pronuje czyli cos pomiedzy neutral a pronat.
Na szczescie obsluga sklepu zasugerowala mi abym mimo to ,ze jestem pewny butow- a mialem brac ascis nimbus 13 , zrobil to badanie. Po paru minutach dyskusji miedzy sprzedawcami, ten ktory mnie odslugiwal powiedzial ,ze nimbus nie jest dla mnie i zaraz cos przyniesie co napewno bedzie mi pasowac.
Troche podejrzewalem jakis podstep, ze moze chca sie pozbyc czegos co nie schodzi, ale jak tylko wdzialem te adidasy to nabralem do tych ludzi zaufania.
Generalnie to zostalem poinstruowany ,ze jak but nie bedzie mi pasowac i bede chcial cos innego to abym przyniusl stare buty, a jak nie to chociarz wkladki :hej: Najlepsza metoda podobno.
Ludzie sa inni i wszyscy maja inne stopy i but jednej firmy dla neutrala lezy lepiej jak innej dla pronatora :hej:
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ