Pierwsze buty
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Hej!
4 tydzień treningowy PUMY jest już za mną i chyba to najlepszy moment na zakup swoich pierwszych butów do biegania. Tym bardziej, że ostatnio zacząłem czuć moją kostkę. Biegam głównie po asfalcie. Jeżeli chodzi o stopę to raczej neutralna, przynajmniej tak wynika z prostego testu wodnego, ale niegdyś miałem płaskostopie. Wyleczone lata temu, nie ma po nim śladu, ale nie wiem jakie to może mieć aktualnie skutki. Jeżeli uda mi się sprawdzić to w jakimś sklepie to dobrze, a w innym wypadku będę musiał polegać na własnej intuicji. Wzrost 185cm, waga 69kg. Wczoraj przymierzałem Nike Air Pegasus 28 i Lunarglide +3. Moglibyście powiedzieć coś o tych butach? Co jeszcze moglibyście ewentualnie mi polecić? Do wydania ~300zł
Pozdrawiam!
Paweł
4 tydzień treningowy PUMY jest już za mną i chyba to najlepszy moment na zakup swoich pierwszych butów do biegania. Tym bardziej, że ostatnio zacząłem czuć moją kostkę. Biegam głównie po asfalcie. Jeżeli chodzi o stopę to raczej neutralna, przynajmniej tak wynika z prostego testu wodnego, ale niegdyś miałem płaskostopie. Wyleczone lata temu, nie ma po nim śladu, ale nie wiem jakie to może mieć aktualnie skutki. Jeżeli uda mi się sprawdzić to w jakimś sklepie to dobrze, a w innym wypadku będę musiał polegać na własnej intuicji. Wzrost 185cm, waga 69kg. Wczoraj przymierzałem Nike Air Pegasus 28 i Lunarglide +3. Moglibyście powiedzieć coś o tych butach? Co jeszcze moglibyście ewentualnie mi polecić? Do wydania ~300zł
Pozdrawiam!
Paweł
- hubertp29
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 56.38
Każdemu początkującemu biegaczowi polecam buty kalenji kiprun 50(sam na początku takie zajeździłem) czy 75 (te pierwsze ok 60 zł), ponoć niezłe są też buty z Lidla Cirvit(czy jakoś tak). Moim zdaniem jak zaczynasz, to nie przesadzaj z kasą. Co do tych nike lunarglide to przymierzałem je. I nie bardzo mi pasowały. Nike robi jak na moje "stópki" strasznie wąskie buty. Ale sporo znajomych biega w nike i sobie chwali. Ja ostatecznie wybrałem Asics blackhawk 5(249 zł). Były po prostu wygodniejsze. Aha. I jeszcze inna ważna sprawa. Koniecznie zrób sobie badanie stóp na bieżni. Mają taki sprzęt w każdym dobrym sklepie dla biegaczy. Naprawdę polecam.
Pozdrawiam i życzę udanych zakupów.
Pozdrawiam i życzę udanych zakupów.
-
- Rozgrzewający Się
Mam 173 cm, 22 lata i 73kg , stope raczej neutral i mam pytanie: Jakie buty kupić? Chodzi mi o to ile muszę minimum wydać na buty żeby się cieszyć z biegania, a nie w przyszłości pokutować za nie przemyślane decyzje. Biegam po asfalcie głównie ale staram się też biegać po trawie czy żwirze.(przy drodze). Na dzień obecny biegam 5 km w 30-32 minuty(ok 6:00-6:28/km), ale mój cel to w ciągu miesiąca przebiec 6km w <30 minut(<5:00/km), mam nadzieje że realny. Nie jestem przekonany do tych Kalenjii (ze wzgledu na BARDZO niską cenę) no ale jestem laikiem i za bardzo się nie znam.
- hubertp29
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 56.38
Też nie jestem ekspertem, ale mówię ci jakie jest moje doświadczenie z tymi butami. Jak zaczynasz przygodę z bieganiem to spokojnie ci te najtańsze wystarczą. A jak sobie trochę pobiegasz i wciągniesz się, to zdecydujesz się ewentualnie na coś lepszego. Poza tym te kalenji teraz używam czasem do biegania w terenie. także w sumie warto je kupić. Zawsze warto mieć jakiś zapas.

- HeavyPaul
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Kalenji Kiprun 50.
Mój BLOG: Heavy Runs Light
Aktualne informacje o testach + duża dawka zdjęć na moim profilu na FACEBOOKU
Dla spragnionych zdjęć INSTAGRAM
Aktualne informacje o testach + duża dawka zdjęć na moim profilu na FACEBOOKU
Dla spragnionych zdjęć INSTAGRAM

-
- Rozgrzewający Się
Skoro ciągle pada u mnie to się jeszcze powstrzymam od zakupu, ale WIELKIE dzięki za wszelkie propozycje. Może rzeczywiście kupie sobie te kalenji te trochę droższe ok 80 zł lub te za 150 zł
Warto zrobic takie badanie ???
http://www.intersport.pl/wydarzenia/badanie-stopy
poważnie w kwietniu gratis czy tylko gratis przy kupnie obuwia
Warto zrobic takie badanie ???
-
- Rozgrzewający Się
A co sądzicie o firmie JOMA ?
-
- Zaprawiony W Bojach
Wystarczy troszeczkę poszukać: http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=38&t=26020formula126 pisze:A co sądzicie o firmie JOMA ?
Joma i Kalenji mają świetny stosunek jakości do ceny i dlatego są to bardzo dobre marki dla początkujących biegaczy.
-
- Rozgrzewający Się
Wiem, czytałem. tylko w tym problem że kalendzi można przymierzyć w decathlonie a z butami firmy JOMA jest problem w przypadku małopolski.
- J@SIEK
- Stary Wyga
Kalenji mają jeszcze jedną zaletę - gwarancję. Moje Kalenji Kapteren 50 http://www.decathlon.com.pl/PL/kapteren-50-207708457 po kilkuset kilometrach w terenie zaczęły się delikatnie pruć z przodu tam gdzie zgina się stopa, pani ekspedientka wnikliwie je obejrzała przez ok 2s, wrzuciła do kosza za sobą i zapytała - życzy Pan sobie gotówkę czy przelać z powrotem na kartę 
Sam się zastanawiam nad Juma'mi, ale przygnębia mnie fakt, że jak się coś zacznie dziać, to będzie problem z gwarancją

Sam się zastanawiam nad Juma'mi, ale przygnębia mnie fakt, że jak się coś zacznie dziać, to będzie problem z gwarancją

-
- Rozgrzewający Się
Robiłem dziś skan 3d asics ID no i wyszło że mam znaczną pronację lewej stopy. Czy wiąże się z tym jakieś specjalnie zastrzeżenia co do biegania (komfort itp.) ? Wiem że teraz muszę wybierać buty dla pronatorów. Czy nadal mogę kupić tanie buty (typu JOMA carrera bądź kalendjii) czy już nie ma żartów i jeśli chce biegać to muszę zaopatrzyć się w coś drogiego ?
-
- Zaprawiony W Bojach
Problemów z Jomami też nie powinno być - zobacz tutaj jak sprawnie załatwiona została gwarancja.J@SIEK pisze:Sam się zastanawiam nad Juma'mi, ale przygnębia mnie fakt, że jak się coś zacznie dziać, to będzie problem z gwarancją
Jesteś lekki, więc nie udziwniałbym tak z tymi pierwszymi butami. Kup Jomy albo Kalenji, neutralne albo dla lekkich pronatorów, przestaw się na bieganie na śródstopiu (jeśli jeszcze tak nie biegasz) i wszystko będzie dobrzeformula126 pisze:Robiłem dziś skan 3d asics ID no i wyszło że mam znaczną pronację lewej stopy. Czy wiąże się z tym jakieś specjalnie zastrzeżenia co do biegania (komfort itp.) ? Wiem że teraz muszę wybierać buty dla pronatorów. Czy nadal mogę kupić tanie buty (typu JOMA carrera bądź kalendjii) czy już nie ma żartów i jeśli chce biegać to muszę zaopatrzyć się w coś drogiego ?

- herson
- Zaprawiony W Bojach
Warto, pod warunkiem, że osoba badająca ma większe niż jakiekolwiek pojęcie. Moim zdaniem jest zdecydowanie bardziej miarodajne od ascics foot id.formula126 pisze: Warto zrobic takie badanie ???