Buty dla początkującego
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam. Zaczynam biegać na długi dystans w celu spalenia tkanki tłuszczowej. Nie mam dostępu do sklepu stacjonarnego, gdzie doradzą mi profesjonaliści (najbliższy, profesjonalny sklep- 70 Km od mojego miejsca zamieszkania). Nie chce wywołać u siebie żadnej kontuzji, dlatego zwracam się do Was drodzy biegacze. Mam nadzieję, że mi pomożecie w doborze buta. Buty mogę wybrać tylko i wyłącznie na tej stronie: http://www.sklep-presto.pl/pol_m_Odziez ... s-289.html
Moja waga do 70-75 KG. Cena powiedzmy do 300 zł, chociaż może być trochę więcej, ponieważ będą to buty brane na raty. Pozdrawiam.
Moja waga do 70-75 KG. Cena powiedzmy do 300 zł, chociaż może być trochę więcej, ponieważ będą to buty brane na raty. Pozdrawiam.
-
- Rozgrzewający Się
Pomoże mi ktoś?
Chciałbym jak najszybciej kupić buty.
Może te będą odpowiednie? http://www.sklep-presto.pl/product-pol- ... Asics.html
Chciałbym jak najszybciej kupić buty.
Może te będą odpowiednie? http://www.sklep-presto.pl/product-pol- ... Asics.html
- loko
- Zaprawiony W Bojach
służę pomocą 
Owszem Oberony to buty biegowe, bez rewelacji jeśli chodzi o amortyzację i trwałość, w asicsie znajdziesz na pewno lepsze modele np. Gel Pulse, Cumulus no i Nimbus, wszystkie te modele są do stopy neutralnej i kosztują powyżej 300
Jeśli chciałbyś wydać do 300 zł to polecam Ci np adidas Supernova Glide 3, bardzo dobre buty na twardsze nawierzchnie, cenią je sobie biegacze zarówno początkujący jak i zaawansowani

Owszem Oberony to buty biegowe, bez rewelacji jeśli chodzi o amortyzację i trwałość, w asicsie znajdziesz na pewno lepsze modele np. Gel Pulse, Cumulus no i Nimbus, wszystkie te modele są do stopy neutralnej i kosztują powyżej 300
Jeśli chciałbyś wydać do 300 zł to polecam Ci np adidas Supernova Glide 3, bardzo dobre buty na twardsze nawierzchnie, cenią je sobie biegacze zarówno początkujący jak i zaawansowani
Tomek Domżalski
-
- Rozgrzewający Się
loko, dzięki za odpowiedź, ale te buty są zdecydowanie za drogie. Potrzebuję czegoś na początek, aczkolwiek dobrego jakościowo. Może jakieś inne propozycje z tej strony którą podałem wyżej?
-
- Rozgrzewający Się
Hmm, w takim razie czy myślicie, że na początek ten but będzie odpowiedni? http://sklep.smjsport.pl/produkt.php?id=2221
-
- Zaprawiony W Bojach
Według opisu są to buty dla niezbyt ciężkich osób (do 80kg) z "neutralnymi" lub "lekko pronującymi" stopami. Jeśli taka charakterystyka Ciebie dotyczy, to na pewno będą dobre. Jeśli jeszcze nie czytałeś, to tutaj masz temat o Jomach, o tym modelu pewnie też coś się znajdzie.
-
- Rozgrzewający Się
Dzięki za lekturę. Przeczytałem ten wątek i jestem przekonany do tych butów. Tylko mam jeden problem, bo tak jak już wspominałem wcześniej, nie mam dostępu do żadnego dobrego stacjonarnego sklepu, i nie wiem jak ocenić swoją stopę. Jest jakiś sposób, żeby to samemu sprawdzić? Może wysłać do was zdjęcie i wy ocenicie jakie mam stopy? Jeśli jest taka możliwość to jakie zdjęcia zrobić? Tzn. od jakiej strony.
-
- Zaprawiony W Bojach
Ja nie podejmę się oceniania jaki masz rodzaj stopy, ponieważ się na tym nie znam. Osobiście radziłbym spróbować poprawić technikę i przestawić się na bieganie ze śródstopia zamiast na piętę - wtedy wystarczą proste "neutralne" buty bez rozbudowanej amortyzacji.
Co do sprawdzania pronacji to przeczytaj ten artykuł. Widziałem, że niektórzy wrzucają na forum swoje testy wodne oraz zdjęcia achillesów (np. tak jak tutaj), czasem też filmiki z biegu na bieżni (podobne do tych w artykule). Pozwala to innym określić ich rodzaj stopy, chociaż nie ze 100% pewnością.
Co do sprawdzania pronacji to przeczytaj ten artykuł. Widziałem, że niektórzy wrzucają na forum swoje testy wodne oraz zdjęcia achillesów (np. tak jak tutaj), czasem też filmiki z biegu na bieżni (podobne do tych w artykule). Pozwala to innym określić ich rodzaj stopy, chociaż nie ze 100% pewnością.
- robbur
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 44:44
Dam ci jedną, praktyczną radę - jak już dobierasz sobie buty do biegania, to patrz na to, żeby wizualnie sprawdziły się jako zwykłe buty do chodzenia. Dobór butów, nawet w sklepie stacjonarnym jest sprawą dość trudną i ryzykowną, więc jak jednak nie trafisz odpowiednio i buty nie będą nadawały się do biegania to sobie chociaż w nich połazisz. Mam buty, które są dość wygodne do chodzenia (adidas sequence) natomiast biegać więcej niż 5 km w nich nie mogę (odciski, bóle kostki). Rozbiegać się nie dały, ale jako że są w kolorze czarnym więc sobie w nich dreptam bez problemu.
-
- Rozgrzewający Się
No więc zrobiłem test wodny, zmoczyłem prawą nogę i postawiłem na kartce. Długopisem odznaczyłem, żeby było lepiej widać, ponieważ zdjęcie robiłem aparatem z telefonu. Jak myślicie mam pronację, suplinację, czy może stopę neutralną? Mi osobiście wydaje się, że mam stopę neutralną. Wywnioskowałem to ze strony którą wyżej podał mi Crocodil, a mianowicie: http://natural-born-runners.pl/Pronacja ... ol-26.html
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Zaprawiony W Bojach
masz mokrą 
Joma jest spoko.

Joma jest spoko.
-
- Zaprawiony W Bojach
test wodny to trochę mało, żeby wywróżyć
ale
jeżeli jesteś młody, lekki (jak sam piszesz), to krzywdy nie powinieneś sobie zrobić a Joma to dobre buty, nie ma co za dużo kombinować.
jeżeli nie masz możliwości przymierzyć, to w ogóle nie ma sprawy.
ale
jeżeli jesteś młody, lekki (jak sam piszesz), to krzywdy nie powinieneś sobie zrobić a Joma to dobre buty, nie ma co za dużo kombinować.
jeżeli nie masz możliwości przymierzyć, to w ogóle nie ma sprawy.
-
- Rozgrzewający Się
W takim razie ułatwiłeś mi znacząco sprawę, w najbliższym czasie zamówie Jomy. Dziękuje wszystkim użytkownikom za pomoc. Jeśli będe miał jeszcze jakiś problem to na pewno napiszę w tym temacie. Pozdrawiam!