Test Żołądzia

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
tomasz

Nieprzeczytany post

HRmax 212.

150-70% - 920m 6:31/km
160-75% - 1060m - 140m 5:40/km
170-80% - 1200m - 140m 5:00/km
180-85% - 1410m - 210m 4:15/km
190-91% - 1540m - 130m 3:54/km

Zapraszam do analizy.
PKO
Zorza
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Chcesz aby każdy napisał swoje wyniki?? U mnie Hrmax wynosi 218 choć nie jestem tego pewien bo miałem na pulsometrze już wyniki takie jak 224,226

Za bardzo nie rozumiem o co chodzi tymi wynikami w metrach...mógłbyś dokładniej wytłumaczyć :oczko: Sport uprawiam od dawna, dokładnie piłke nożną ale w lekkiej atletyce siedzę od nieniedawna więc chyba mam prawo nie zrozumieć. Sprawdzałeś jaką odległość przebiegniesz w 6 min??W jakim odstępie czasowym robiłeś te pomiary?? ja jeszcze takiego testu nie robiłem ale u mnie wygląda to mniej więcej tak:

153-70% -(w tym zakresie biegam najczęściej) 4:48/km
163-75% - nie próbowałem
174-80% - dawno tego nie biegałem więc musiałbym zmierzyć :ble:
185-85% - ostatnio biegłem na 183 AWG(84%) i wyszło 3:27/km
196-90% - nie próbowałem

Też spróbuje w najbliższym czasie zrobić sobie taki test ...(jeśli oczywiście dobrze skumałem :ble: ) A co do twoich wyników to bardzo duży skok był między 80% a 85% czy tak jest u każdego??...wydaje mi się że tak bo gdy biegnę naprawdę mocno to ruchy są pełniejsze i dają większą szybkość
tomasz

Nieprzeczytany post

Test Żołądzia.
Biegasz odcinki 6 minutowe na intensywności HRmax - 60, -50, -40, -30, -20. Przerwa w marszu 2 minuty. Wynik zapisujesz w metrach. Test poprzedzasz rozgrzewką. Bieg + rozciąganie.

P.S
153-70% -(w tym zakresie biegam najczęściej) 4:48/km
185-85% - ostatnio biegłem na 183 AWG(84%) i wyszło 3:27/km
W Teście Żołądzia takie wyniki mają maratończycy na 2:20-2:25
Zorza
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

no nie wiem może i tyle biegają ale przecież jest to oczywiste że biegnąc na 85% wytrzymam w tym tempie zaledwie około 8-9km a nie cały maraton!!!
pelski
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Wydaje mi się, że w t. Żołądzia dla Hr max 212 stopnie powinny być takie:
162
172
182
192
202
tomasz

Nieprzeczytany post

No bez odpowiednniej objętości oczywiście, że nie wytrzymasz na 85% maratonu. Jednak na 85% śmiało można biec maraton i to nawet amatorowi (odpowidnio przygotowanemu).

10km po 3:27/km to jest poniżej 35`.
Z takimi wynikami to można i pomyśleć o 30` na 10km :oczko:
pikonrad
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tomasz, nie rozumiem co oznacza druga odległość, którą podajesz w każdej linijce testu.
a swoją drogą HRMAX 212 to ile ty masz lat - nie za młody na maraton jesteś :oczko:
tomasz

Nieprzeczytany post

Pelski - sądzisz, że pod maraton badziej przydatna jest informacja ile biegam HMmax-10 do informcji HRmax-60? Mnie nie interesuje jak biegam na 95%, natommiast co się dzieje ze mną na 70% już jest dla mnie niezwykle cenne. Poza tym lepiej i czytalniej jest operować wartościami co 10 przy pełnych dzisiątkach. Zatem czy 152, czy 150 nie ma różnicy.
Ten test to jest ogólny schemat, który pozwoli na sprawdzenie co mamy wytrenowane, a co nie. Powtarzany co miesiąc uwypukli naszą progresję w poszczególnych strefach energetycznych i zakrysuje nam efektywność naszego treningu.

Mam 22 lata i jestem wysykotętnowcem. Obecnie moje plany zmierzają do maratonu wrocławskiego. Planuję złamać 3:20. W Poznaniu miałem 3:41 przy 60km w tyg. przez 3 miesiące - wcześniej 4 miesiące kontuzja. Obecnie przy zwiększonej objętości do 70-80km w tyg. oraz obserwując Test Żołądzia jestem w stanie stwierdzić, iż moja forma jest już lepsza niż na 3:40. Dla ciekawostki podam, że moje średnię tętno z maratonu wyniosło 175 - 82,5% HRmax.

Pikonard - w kolejnych rubrykach jest: tętno, %HRmax, dystans, różnica względem poprzedenigo odcinka, średnia na 1km.
pikonrad
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

teraz "spróbuję" interpretacji - dla nie wtajemniczonych, to moja pierwsza próba w życiu, więc nie uczcie się z mojego przykładu, a z komentarza do niego, który na pewno dołoży tomasz, michalJ a może i Ryszard będzie łaskaw.
Wnioski nasuwają mi się następujące:
próg bym postawił na 84%.
Wydaje mi się, że masz rezerwy na 80% i bazę do rozbudowania.
Ciekaw jestem jak skomentujesz moje wnioski.
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Z tego co wiem tomasz chce sie szykowac do maratonu.

A zatem z testu wynika ze nie jest do niego wogole przygotowany:)

kompletnie leza predkosci 150 i 160 w porownaniu z progiem ktory okreslilbym na tetnie 170( ale pasuje jeszcze zrobic test ktory wykonywal Bartosz chodzi o dokladne oszacowanie hr progowego)
Reszty nie ma sensu rozawazac bo w maratonie ci to nie potrzebne

Aha. Tomasz mam kilka newsow z poniedzialkowej rozmowy z pewnym panem:) Jak dla ciebie mala podpowiedz Zacznij przygotowania w polowie grudnia. O reszcze pogadamy jak bedzie okazja
Michal. J
MOIM TRENEREM JEST JEZUS-strasznie wymagajacy ale warto mu zaufac

www.rodzinkamisyjna.pl
pelski
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Tomasz,
Dlatego napisałem stopnie od 162 do 202 (Hr max 212), bo widziałem parę testów wg tej zasady , które analizował P. Ryszard na forum, a tamte osoby też przygotowywały się do maratonu.

Ale przekonałeś mnie, że faktycznie można darować sobie Hr 202, a 152 jest dużo ważniejsze w przygotowaniu do maratonu. Zgadzam się z tym.

Powodzenia w przygotowaniach !
tomasz

Nieprzeczytany post

MichalJ pisze: A zatem z testu wynika ze nie jest do niego wogole przygotowany:)

kompletnie leza predkosci 150 i 160 w porownaniu z progiem
:bum:
Przed maratonem w Poznaniu miełem jeszcze niższe prędkości - zrobiłem wówczas 3:41 przy avgHR 83%.
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

A stac cie na duzo lepiej nie koniecznie przy mocniejszym treningu.
Michal. J
MOIM TRENEREM JEST JEZUS-strasznie wymagajacy ale warto mu zaufac

www.rodzinkamisyjna.pl
Alivio
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Tomasz.
Bardzo jestem ciekaw jaki masz czas na dychę?
tomasz

Nieprzeczytany post

Miesiąc przed Poznaniem zrobiłem w 42:30.
Z tego nabiegałem 3h 41` w mratonie.
Objętość z 3 ostatnich miesięcy śr 60km w tyg.
Wcześniej 3,5-4 miesiące kontuzja.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ