Buty... po raz enty...

wilu
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Przede wszystkim...

witam!

Od jakiegoś czasu przeglądam niniejsze forum i pośrednio jego lektura zachęciła mnie do biegania. Główny motyw to chęć utrzymania kondycji przez okres jesienno - zimowo - wiosenny, a precyzyjniej, dni, kiedy nie mogę wsiąść na rower i popedałować przez kilka godzin :hej: . Jeżdżę wyłącznie dla własnej przyjemności, co nie zmienia faktu, że nie oszczędzam się i często daje z siebie wszystko.

Pomijając kilka ostatnich dni kiedy pogoda dopisała (rower), biegałem, wyszło tego jakieś 2 tygodnie z 4~5 przebieżkami na tydzień. Kondycja, czego można było się spodziewać, względnie dobra. Jako osoba nigdy nie biegająca bez trudu realizowałem etapy treningu 10-tygodniowego, przy czym, pod koniec każdego treningu, dodawałem kilkanaście minut (~20) ciągłego biegu żeby choć trochę poczuć zmęczenie. Efekty?

Parametry:
~ w okolicy jedynie asfalt
~ 23 lata
~ 172cm
~ 62kg
~ kondycja, względnie dobra
~ brak jakiegokolwiek doświadczenia, wytrenowania biegowego
~ w wieku szkolnym uczęszczał na zajęcia korygujące płaskostopie, efekty trudne do zweryfikowania, test wodny sugeruje stopę neutralną

Biegając w obuwiu "sportowym" (tylko z nazwy) kilka dni temu nadwyrężyłem achillesa, dokładniej, okolice wewnętrznego przyczepu prawej nogi. Ponieważ zdrowie wraca do normy, w międzyczasie pogoda dopisała i mogłem pojeździć na rowerze, z kolei jesień - zima za pasem, poszukuje obuwia sportowego, które odrobinę oszczędzi moje nogi :hejhej: .

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
I na koniec, chciałbym, aby koszt obuwia zamknął się w ok. 200zł. Zwracam także uwagę, że ew. obuwie będzie użytkowane w okresie jesienno - zimowo - wiosennym, czyli można się spodziewać wody oraz śniegu (ale nie kopnego, trasa odgarnięta). Mile widziane obuwie wielosezonowe.

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie!
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

200 zł to mało jak na Twoje wymogi. Musisz porpostu pójść do sklepu czy jakiegoś przedstawiciela na jakiejś imprezie i popytać się jakie ma tanie buty biegowe.
Kupiłbym Pegasus Stormy Weather ale to wydatek chyba około 400 - 450 zł.
wilu
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Może inaczej :ble: .

Na pierwszym miejscu stawiam dopasowanie do stopy. Nie oczekuje pewnej recepty na obuwie, raczej sugestie czemu się przyglądać żeby prawdopodobieństwo, że będzie pasować do parametrów które podałem było wyższe (na bazie Waszych doświadczeń).

Problem funduszy, kto go nie ma :hahaha: . Powiedzmy, że wykluczam wielosezonowość a szukam ... uniwersalnej pary butów, tj. żeby sie nie rozpadły po przebieżce w deszczową pogodę. Wstępną kwotę 200zl mogę lekko zluzować, oczywiście wszystko w granicach rozsądku, a proponowane 400-450 to jednak nie na moją kieszeń.
Buba66
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich,

Wiem, ze pytanie o dobor butow pojawilo sie juz 2938736 razy, ale mam nadzieje, ze ktos z Was mi pomoze.

Chcialabym kupic buty do biegania, ktore pozwola na :oszczedzenie" moich stawow.
Daaawnoo temu biegalam regularnie i calkiem dlugie dystanse do 30 km.
Teraz od 3 miesiecy staram sie biegac 2-4 razy w tygodniu po 7-12 km jednorazowo.
Oprocz czystej przyjemnosci jak mam z biegania, staram sie zrzucic kilogramy. Mam 160 cm i niestety 75kg... :wrrwrr:
Nie ma czym sie chwalic, niestety..., ale tez nie ma co siedziec w domu z zalamywac rece....
Stosuje diete, troche cwicze, no i biegam.
Kondycje mam raczej dobra, biegam wolno -65-75% tetna maksymalnego.
Przebiegniecie 7-10 km, to zaden problem.
Najczesciej biegam w terenie i na stadionie -tartan.
Popatrzylam na odcisk(?) stopy i zdecydowanie wychodzi pronacja, zreszta jak biegam, to czuje, ze mocno opieram sie na zewnetrznej stronie stop.
Jakie buty mozecie mi doradzic?

Z gory dziekuje za pomoc.
Pozdrawiam wszystkich biegajacych! :hej:
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Pronacja to jest akurat skręcanie się kostki do wewnątrz.
Zrób jakieś zdjęcie swojej podeszwy butów "garniturowych" i podeślij.
W każdym razie takich w których sporo chodzisz lub biegasz.
aolesins
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

FREDZIO pisze:Pronacja to jest akurat skręcanie się kostki do wewnątrz.
To samo chcialem napisac.
Poczytaj moze tez tutaj:
http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic.php?t=4301

na tym www.runningwarehouse.com jest fajny samouczek jak wybrac wlasciwy but.
[url=http://runmania.com/rlog/?u=aolesins][img]http://runmania.com/f/1f8a6a254b727ad4b3be2d11bf661f5a.gif[/img][/url]
10K - 46:23
15K - 1:17:33
21.097K - 1:42:15
Buba66
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

aolesins pisze:
FREDZIO pisze:Pronacja to jest akurat skręcanie się kostki do wewnątrz.
To samo chcialem napisac.
Poczytaj moze tez tutaj:
http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic.php?t=4301

na tym www.runningwarehouse.com jest fajny samouczek jak wybrac wlasciwy but.
Sorry,

Kropnelam sie... :grr:
Moje buty do biegania (reeboki sprzed 6 lat) nie maja widocznych zmian na zadnej czesci, a buty do "chodzia" sa mocniej wytarte od zewnatrz stopy. Zreszta jak biegam to mam wrazenie, jakbym "opierala" sie zewnetrznej stronie stopy.

Przepraszam za przejezyczenie i pozdrawiam, a moze jakies sugestie doswiadczonych biegaczy odnosnie butow?
Co najlepiej sie sprawdza...
Buba
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Buba
Twojego opisu jesteś supinatorem
Jednak supinatorzy to mniejszość społeczeństwa dlatego trochę się wzdragam przezd dawaniem Ci jakichs internetowych rad.
Poprostu powinnaś kupiś buty z kategorii "Cushion" - amortyzujące.
Tu masz jakąś listę:

Asics Gel ENDURO 2
Asics Gel Mohawk
Asics Gel Oberon
Asics Gel Vertigo
Asics Gel Nimbus
Asics Gel Cumulus
New Balance WR1061
Nike Air Pegasus+
Nike Air Zoom Vomero+
Adidas adiStar Cushion 5
Adidas Supernova Cushion
Saucony ProGrid Triumph 4
Saucony Trigon 5 Ride
Buba66
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

FREDZIO pisze:Buba
Twojego opisu jesteś supinatorem
Jednak supinatorzy to mniejszość społeczeństwa dlatego trochę się wzdragam przezd dawaniem Ci jakichs internetowych rad.
Poprostu powinnaś kupiś buty z kategorii "Cushion" - amortyzujące.
Tu masz jakąś listę:

Asics Gel ENDURO 2
Asics Gel Mohawk
Asics Gel Oberon
Asics Gel Vertigo
Asics Gel Nimbus
Asics Gel Cumulus
New Balance WR1061
Nike Air Pegasus+
Nike Air Zoom Vomero+
Adidas adiStar Cushion 5
Adidas Supernova Cushion
Saucony ProGrid Triumph 4
Saucony Trigon 5 Ride

WIELKIE DZIEKI za rade!
Postaram sie zakupic cos z listy, tym bardziej, ze co raz bardziej boli mnie lewa stopa pod 2 i 3 palcem. Dretwieje mi cala stopa i to nie jest fajne. Mam wrazenie, ze moje buty sa bardzo "twarde". Nie wiem, czy to ma jakies znaczenie, ale mam wrazenie, ze mi ne sluza.
Pozdrawiam
Buba
wilu
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Jako zalozyciel topiku pozwole sobie na odswiezenie mojego problemu.

Oprocz wspomnianych parametrow:
~ w okolicy jedynie asfalt
~ 23 lata
~ 172cm
~ 62kg
~ kondycja, względnie dobra
~ brak jakiegokolwiek doświadczenia, wytrenowania biegowego
~ w wieku szkolnym uczęszczał na zajęcia korygujące płaskostopie.

Dodatkowo pozwole sobie zamiescic skan odcisku wodnego mojej nedznej stopy:
Obrazek
Zaznaczona na grubo zewnetrzna czesc piety wskazuje miejsce, gdzie widze ponadprzecietne zuzycie obuwia.

Mozecie na podstawie powyzszych wysnuc jakies wnioski? Szukam butow w rozsadnej cenie, ale tez nie bede skapil. :hej:
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

No sklepienie, łuk podłóżny jest u Ciebie ok.
Wrawdzie - to nie wszystko. :)
Jak robimy badania to finalna rekomendacja następuje po serii 7-8 testów/pytań/badań.
Ale w uproszczeniu - jeśli przyjrzysz się sobie w lustrze i stwierdzisz, że Twoje nogi wyglądają tak: ll a nie tak >< lub tak <> to kup sobie buty z kategorii tylko amortyzujących, czyli dla neutralnego biegacza, choćby z tych które podałem wcześniej. Mam tylko nadzieję, ze ten problem z achillesem jest związany rzeczywiście z butami czy jakimś przypadkowym ruchem a nie trwałym i powtarzającym sie jakimś Twoim biomechanicznym "defektem".
wilu
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Problem ze sciegnem wynikl chyba z rozbieznosci miedzy ogolna kondycja a sprawnoscia biegowa. Sporo jezdze na rowerze i nie mam problemow z bieganiem typu zadyszka itp. (wydolnosc). W zwiazku z tym realizacja programu 10-tygodniowego sie skracala - wiecej biegu, mniej marszu, na koniec kilkudziesiecio minutowy trucht... I sie doigralem :hej:. Na szczescie wszystko juz wlasciwie wrocilo do normy. Zamierzam kupic obuwie i powoli wrocic do biegania. Ale tym razem z wieksza troska o zdrowie, tydzien uziemienia przy takiej pogodzie to wystarczajaca nauczka!
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ